FUEL PRICE PER LITRE
4 APR - 10 APR 2020
PETRON BLAZE 100
EURO 4M
2.11
RM
PETRON BLAZE 97
EURO 4M
1.60
RM
PETRON BLAZE 95
EURO 4M
1.30
RM
PETRON TURBO DIESEL
EURO 5
1.68
RM
PETRON DIESEL MAX
1.58
RM

PERSONAL DATA PROTECTION ACT 2010

 

Notice to all Customers of Petron Malaysia

The Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) came into force on 15 November 2013. This notice (in compliance
with the requirements of the PDPA) is issued to you on behalf of:

  1. Petron Oil & Gas International Sdn Bhd (Co. No. 970208-X)
  2. Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd (formerly known as Esso Malaysia Berhad) (Co. No. 3927-V)
  3. Petron Fuel International Sdn Bhd (formerly known as ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd) (Co. No. 4527-V)
  4. Petron Oil (M) Sdn Bhd (formerly known as ExxonMobil Borneo Sdn Bhd) (Co.No. 8823-D)

hereinafter referred to collectively as “Petron Malaysia” and individually as “Petron Malaysia Subsidiary”.

Petron Malaysia recognizes and acknowledges that you have, or may have, provided to one or more Petron Malaysia Subsidiary, your personal data that includes, but is not limited to:

  • Name
  • NRIC or Passport number
  • Personal address
  • Personal telephone / personal mobile telephone contact number and personal email address
  • Personal financial details
  • Academic qualifications
  • 3rd parties details for emergency contact and your relationship with said 3 party

The above said personal data:

  • was provided by you to Petron Malaysia in furtherance of you seeking to enter into a contractual relationship, or for purpose of updating information, as is required for the continuance of your contractual relationship, with one or more Petron Malaysia Subsidiary; and / or
  • was obtained from 3rd party service providers including credit reporting and other such agencies, to enable Petron Malaysia to evaluate (or continue to evaluate) your intended or actual contractual relationship with one or more Petron Malaysia Subsidiary

hereinafter referred to collectively as “Contractual Purpose”.

Petron Malaysia further assures you that Petron Malaysia takes measures to only require or procure personal data that Petron Malaysia needs for the above Contractual Purpose.

Petron Malaysia assures you that your personal data will only be processed by Petron Malaysia or the relevant Petron Malaysia Subsidiary for the Contractual Purpose for which your personal data had been provided to Petron

Malaysia/Petron Malaysia Subsidiary (or procured by Petron Malaysia/Petron Malaysia Subsidiary from a 3 party as mentioned above). Petron Malaysia is not involved in processing personal data for any other purpose outside its legitimate business purpose in the oil and gas industry. Petron Malaysia further assures you that Petron Malaysia does not process personal data for any other purpose including for dissemination to parties outside Petron Malaysia for whatever reason unless otherwise required or permitted by law. Petron Malaysia will only retain your Personal Data as necessary and even then only for the duration necessitated by Petron Malaysia’s internal requirements and /
or relevant laws.

As provided by PDPA, you have the right seek access to and review your personal data in the possession of Petron Malaysia and, if necessary, ask Petron Malaysia to correct the said personal data, as necessary. You may address your said request for access, or indeed lodge any complaint against any misuse of your personal data in the possession of Petron Malaysia, by email to:
contactus@petron.com (Attention : General Counsel/Company Secretary)

You may further write to Petron Malaysia informing Petron Malaysia/Petron Malaysia Subsidiary of any limitations you may wish to place on the processing of your personal data. However, whilst we will take all necessary measures to accede to your request, we caution you that such limitations that you place may have implications that may adversely affect your ability to enter onto a contract with Petron Malaysia or any one or more Petron Malaysia Subsidiary, or the continuity of any contractual relationship you may have with Petron Malaysia or any one or more Petron Malaysia Subsidiary. In such event, you will be advised accordingly.

 

 

Thank you.
MANAGEMENT OF PETRON MALAYSIA

AKTA PERLINDUNGAN DATA PERIBADI 2010

 

Notis kepada semua pelanggan Petron Malaysia

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (APDP) telah berkuatkuasa pada 15 November 2013. Notis ini di keluarkan berikutan dengan penguatkuasaan APDP bagi pihak:

    1. Petron Oil & Gas International Sdn Bhd (Co. No. 970208-X)
    2. Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd (dahulunya dikenali sebagai Esso Malaysia Berhad) (Co. No. 3927-V)
    3. Petron Fuel International Sdn Bhd (dahulunya dikenali sebagai ExxonMobil Malaysia Sdn Bhd) (Co. No. 4527-V)
    4. Petron Oil (M) Sdn Bhd (dahulunya dikenali sebagai ExxonMobil Borneo Sdn Bhd) (Co.No. 8823-D)

di sini dirujuk secara kolektif sebagai “Petron Malaysia” dan secara individu sebagai “Subsidiari Petron Malaysia”.

Petron Malaysia mengakui dan mengenalpasti yang anda telah memberikan kepada satu atau lebih Subsidiari Petron Malaysia, data peribadi anda yang termasuk, tetapi tidak dibataskan kepada:

  • Nama
  • Nombor kad pengenalan atau nombor paspot
  • Alamat peribadi
  • Telefon peribadi / nombor hubungan telefon bimbit peribadi dan alamat e-mel peribadi
  • Butiran kewangan peribadi
  • Kelayakan akademik
  • Butiran kecemasan untuk berhubung dengan pihak ketiga dan hubungan dengan pihak ketiga

Data peribadi di atas dirujuk:

  • yang telah diberikan oleh anda kepada Petron Malaysia pada awalannya ketika anda ingin memulakan satu hubungan kontraktual, atau bagi tujuan untuk mengemaskinikan maklumat yang dituntut untuk meneruskan hubungan kontraktual anda dengan satu atau lebih Subsidiari Petron Malaysia; dan / atau
  • yang telah diperolehi daripada perkhidmatan pembekal pihak ketiga termasuk pelaporan kredit dan agensi-agensi sedemikian lain bagi membolehkan Petron Malaysia menilai (atau meneruskan untuk menilai) hubungan kontraktual anda dengan satu atau lebih Subsidiari Petron Malaysia

kemudiannya di rujuk secara kolektif sebagai “Tujuan Kontraktual”.

Petron Malaysia seterusnya menjamin anda bahawa Petron Malaysia mengambil langkah-langkah memastikan data peribadi dikehendaki adalah atas sebab Tujuan Kontraktual yang diperlukan Petron Malaysia.

Petron Malaysia menjamin anda bahawa data peribadi anda hanya akan diproses oleh Petron Malaysia atau Subsidiari Petron Malaysia bagi Tujuan Kontraktual dimana data peribadi anda yang telah diberikan kepada Petron Malaysia / Subsidiari Petron Malaysia (atau didapatkan oleh Petron Malaysia / Subsidairi Petron Malaysia dari satu pihak ketiga seperti yang disebut di atas). Petron Malaysia tidak terlibat dalam memproses data peribadi untuk apa- apa maksud lain di luar tujuan perniagaan yang sah di dalam industri gas dan minyak. Petron Malaysia seterusnya menjamin anda bahawa Petron Malaysia tidak memproses data peribadi untuk apa-apa maksud lain termasuk untuk penyebaran kepada pihak lain di luar Petron Malaysia atas apa jua sebab melainkan sebaliknya dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang. Petron Malaysia hanya akan mengekalkan data peribadi anda apabila perlu malah hanya di dalam tempoh yang diperlukan mengikut keperluan dalaman Petron Malaysia dan / atau undang-undang yang berkaitan.

Berdasarkan ADPA, anda mempunyai hak bagi mendapatkan akses dan mengkaji semula data peribadi anda dimiliki Petron Malaysia dan, jika perlu, membuat pertanyaan kepada Petron Malaysia untuk membetulkan data peribadi tersebut, jika perlu. Anda boleh mengajukan permintaan anda untuk akses, atau membuat sebarang aduan terhadap sebarang penyalahgunaan data peribadi dimiliki Petron Malaysia, melalui email kepada:
contactus@petron.com (Untuk perhatian: Ketua Bahagian Undang-Undang/Setiausaha Syarikat)

Anda boleh seterusnya menulis kepada Petron Malaysia memberitahu Petron Malaysia / Subsidiari Petron Malaysia sebarang batasan yang ingin anda letakkan dalam pemprosesan data peribadi anda. Bagaimanapun, manakala kami akan ambil semua langkah diperlukan untuk mengikuti permohonan anda, kami mewaspadakan anda bahawa had-had sedemikian mungkin mempunyai implikasi-implikasi yang boleh menjejas keupayaan anda meneruskan sesebuah kontrak dengan Petron Malaysia atau mana-mana satu atau lebih Subsidiari Petron Malaysia, atau kesinambungan mana-mana hubungan kontraktual anda miliki dengan Petron Malaysia atau mana-mana satu atau lebih Subsidiari Petron Malaysia. Dalam kejadian sedemikian, anda akan dinasihati sewajarnya.

 

 

Terima Kasih.
PIHAK PENGURUSAN PETRON MALAYSIA